Page 1 of 1

Net Booting Mobile Studio Pro 13"

Posted: Fri 9. Mar 2018, 01:28
by Torfin
I've been attempting to net boot a recently purchased Mobile studio pro but haven't been able to select ip/v4 in order to pull the wim. As far as I can tell I have everything enabled properly and I am using a PXE enabled USB C to ethernet adapter.....any ideas?

Re: Net Booting Mobile Studio Pro 13"

Posted: Fri 9. Mar 2018, 09:51
by wacom1
Do you see the device in UEFI/Bios ? (You can power down, then start while pressing VolumeUp+Down til you see 'please wait...', then on the blue troubleshooting screen select UEFI net or UEFI/Bios.

Re: Net Booting Mobile Studio Pro 13"

Posted: Wed 14. Mar 2018, 01:37
by Torfin
wacom1 wrote:Do you see the device in UEFI/Bios ? (You can power down, then start while pressing VolumeUp+Down til you see 'please wait...', then on the blue troubleshooting screen select UEFI net or UEFI/Bios.


Once there I select EFI Network Boot but am prompted with "System doesn't have any Network boot option. Please select other boot option in Boot Manager menu OR Enable PXE Boot Option in SCU."
Only options I have relating to Pixie boot are Disabled, IPv4, IPV6 and IPv4/IPv6
I've tried them all too no effect.

Re: Net Booting Mobile Studio Pro 13"

Posted: Wed 14. Mar 2018, 07:55
by wacom1
I did some research and found: The BIOS of MSP does support PXE-Boot but requires a specific type of adaptor to work with.
The adaptor has to be based on the “ASIX AX88179, AX88178A, AX88772C, AX88772B, AX88772A” chipset.
Wacom recommends to select USB-C to Ethernet adaptors based on “AX88179” since those are supporting Gigabit-Ethernet and USB 3.0 / USB-C.

I don't have such an adapter to test and cannot confirm that. Please check the adapter you are using.

Re: Net Booting Mobile Studio Pro 13"

Posted: Wed 21. Mar 2018, 22:06
by Torfin
Ah! great find! The Type C adapter I currently have (Both Dell and Trip lite) don't seem to work with the MSP but do with other type devices so I went ahead and purchased the following (https://www.amazon.com/gp/product/B011D ... UTF8&psc=1). It specifically states AX88179 as the chipset and should be here tomorrow so I'll have an update soon.

Re: Net Booting Mobile Studio Pro 13"

Posted: Sat 24. Mar 2018, 12:09
by Michellewombles
In the wake of refreshing the profiles, my wacom mobile studio has had three to four times longer time booting up windows, I don't have a clue about what's doing this, this is a work machine so it has only Photoshop introduced on it beside what accompanied it. How might I begin to investigate this? I have the leader model of MSP 16. No USB paraphenalia associated. The profiles refresh went easily, just the boot time from frosty boot has backed off, standard restart is as quick as ever.